Jessica Blockström

4 serum för känslig hy

*Inlägget innehåller reklam genom annonslänk till Eleven, Hudoteket, Skincity och Åhléns.*serum som passar känslig hy

Det finns många fina och aktiva ingredienser som är bevisat effektiva i hudvård men inte alla serum fungerar till en känslig hy. Då kan det vara knepigt med allt från retinol till syror och C-vitamin. För dig som drömmer om att se resultat i spegeln ändå har jag goda nyheter. För det senaste året har labbproffsen jobbat intensivt för att få fram fina alternativ för just känslig hy. Jag har valt ut fyra som jag tycker har något alldeles extra.

Retinol-konkurrenten

serum med retinolalternativet bakuchiol

Jag känner många som testat olika retinolprodukter och har en hud som inte alls lirar med denna hudvårdens golden standard. Och tycker såklart det är trist med tanke på vilka fina effekter retinol faktiskt ger. Men då finns nu bakuchiol som ett bra alternativ. Det här är en naturlig ingrediens (Psoralea Corylifolia) med retinolliknande effekt som verkar fungera utmärkt för de som blir för torra och irriterade av olika retinol-typer och inte står ut med det. En av de absolut bästa produkterna som lanserats senaste tiden i denna kategori är Medik8s vackert lila droppar Bakuchiol Peptides. Det här märket gör så mycket bra nu att jag bli nästan knäsvag. Man har redan en av marknadens bästa retinolprodukter i den prisbelönta r-Retinoate Intense men för alla er som inte får den att fungera och känner att retinolprodukter är för kraftfullt – pröva Bakuchiol-varianten! Förutom det omtalade växtextraktet får du också peptider i den här lena oljan. Tillsammans ger det klarare hudton, kollagenet får sig en boost och strukturen blir jämnare. Dessutom har dessa droppar lugnande samt inflammationsdämpande effekt. Den är toppen att ladda huden med innan natten.

Bakuchiol Peptides från Medik8 kostar 695 kr/30 ml och du hittar den hos Hudoteket.

Snälla syra-alternativet

serum med den trendiga syran azelain

Syror har varit så hett de senaste åren, så pass att många faktiskt syrat sönder huden. Jo, det är sant, jag hör många hudterapeuter som fått mer jobb på grund av detta. Syror kan vara toppen om man vet hur man ska använda dem och om man vet hur den egna huden kommer reagera. Är huden känslig bör man vara extra försiktig. Vill man ändå få sig en dos syra finns nya Multi Correcting Cream från Lernberger Stafsing som ett fint alternativ. Här finns azelainsyran som tidigare mest hittats i klassiker som Finacea, en receptbelagd produkt för att behandla bl a perioral dermatit. Nu dyker den upp allt oftare i aktiv hudvård. Azelainsyra är milt exfolierande, antibakteriell, dämpar ärr, minskar tilltäpptheter och ljusar upp pigmenteringar. Det är en mildare och mer lugnande syster till salicylsyra. Och den går att kombinera med allt. Här får du den med ingredienser som bisabolol, niacinamid, salicylsyra, sheasmör och squalane. Den arbetar lite långsamt så du måste ha en smula tålamod med fina effekter blir det. Mina utslag på näsan, som kan vara PD eller rosacea (det växlar) har faktiskt försvunnit på ett par veckor, hudytan har blivit jämnare, näsan mindre röd och porer mindre. Konsistensen är inte vad man förväntar sig av ett serum, den är mer som en lite tjockare lotion. Anledningen är att azelainsyra är en smula svårt att formulera på annat sätt då den har en nästan kritig form av sig själv.

Multi Correcting Cream från Lernberger Stafsing kostar 545 kr/50 ml och finns på Åhléns.

Doktorns milda C-vitamin

serum med c-vitamin som passar känslig hy

 

Den gode Dr Barbara Sturm är egentligen ingen stor älskare av C-vitamin, hon anser att det är lite för irriterande för huden och jag kan till viss del hålla med. C-vitamin i riktigt potent form kan sticka och klia (och lukta) om du har en känslig hy. Men då Sturm har många fans som gärna vill ha C-vitamin produkter så tog hon sitt förnuft till fånga och kokade ihop en variant som är mildare än liknande produkter. Resultatet är the Good C Vitamin C Serum, en perfekt och doftfri antioxidant-brygd med lätt lotion-konsistens som passar en lite känsligare hy. Istället för procentsats mellan 15 och 20, som rekommenderas för god effekt, får du här tre varianter av C-vitamin som tillsammans ger totalt 5  % koncentration. Det kombineras med zink och hyaluronsyra. Du kanske inte ser effekt på lyster, pigmenteringar och hudton lika snabbt som mer kraftfulla serum. Men ha tålamod, resultaten kommer. Och du har direkt en mjukare fräschare hud plus ett fint extra skydd mot fria radikaler att boosta med under solkrämen. Mitt tips är att ha denna på morgonen.

The Good C från Dr Barbara Sturm kostar 1469 kr/30 ml och finns bl a hos Skincity.

Godhet på burk

mjukt serum som lugnar och stärker en upprörd hy

Har du varit lite för ivrig med syrorna? Kanske reagerat av ett kraftfullt C-vitamin serum? Eller kanske huden fortfarande är i olag efter vintern. Kolla in Paulas nya baby. Lätt, svalt, lent och omedelbart lugnande – det är hudguruns senaste stjärna Resist Omega+ Complex Serum i Treat-serien. I den praktiska pumpflaskan döljer sig en parfymfri mix av ceramider, essentiella fettsyror och antioxidanter som ger kärlek och omsorg till torr, känslig, trött och/eller irriterad hud. Du kan t o m ha formulan på barnhud och eksemhud. Det här serumet för känslig hy stärker nämligen barriären, gör huden betydligt mjukare och behagligare, dämpar inflammationer och fyller på med fukt och näring på djupet. Att man fått ihop en sådan trevlig och behaglig konsistens som ändå får huden att kännas helare, starkare och friskare – hatten av. Det är så snällt och så smidigt att du faktiskt kan använda det även runt ögonen. Kör morgon och kväll och skulle du känna att kinderna hettar, kliar eller stramar under dagen – smörj in en pump till. Men glöm då inte att fylla på med extra solskydd.

Resist Omega+ Complex Serum från Paula’s Choice kostar 429 kr/30 ml och den finns exklusivt på Skincity.

 

Andra härliga produkter för huden? Här finns några fina ögoncremer som är toppen på olika sätt. Och letar du efter sköna solkrämer med hudvårdande effekt så hittar du det här.

Affiliate-förklaring

Det här inlägget innehåller affiliatelänkar. Vissa av dem ger några ören till mig om du klickar på dem, andra ger mig några procent av summan om du klickar och sedan handlar något. Det här är ett sätt att få tillbaka lite av det jag lägger ner på bloggen och det jag investerat i den då det inte finns någon annan bakom än jag själv. Har du några frågor om affiliates, eller annonslänkar som det också heter, skriv gärna i kommentarerna.

11

Detta inlägg har 2 kommentarer

Lämna ett svar

Jessica Blockström

jessicablockstrom@gmail.com

ARKIV
Kategorier
Sök

©2023 Site design and maintenance by RMCK Aktiebolag. All rights reserved.