Jessica Blockström

Proffstipset – bästa sättet att tvätta ansiktet

*Inlägget innehåller reklam genom annonslänk till Hudoteket, Skincity och Åhléns.*

fyra lena rengöringsfavoriter

Härom dagen läste jag någon som skrev att det var dåligt att tvätta ansiktet när man står i duschen. Tänkte det var knasigt, måste ju ändå vara väldigt praktiskt. Och dessutom något jag själv ägnar mig åt relativt regelbundet. Men jag ville ändå checka av min första känsla. Ja, den var ju tokig. Eller i alla fall delvis. Härom dagen fick jag mig ett uppfostringssnack med hudterapeuten Nina Nilsdotter.

Nina Nilsdotters rengöringsskola

– Att tvätta ansiktet i duschen går bra beroende på hur du gör det. Slabbar du på din rengöring på våt hud när du redan står där under strilet så kommer du spä ut produkten och därför inte få ut lika mycket av den, förklarar hon.

Ansiktet blir helt enkelt inte lika rent och redo för resten av rutinen om du gör så. Ska du duscha på morgonen när du är utan smink är Ninas tips att du masserar in din rengöring på torr hud under en minut och sedan hoppar in under vattnet för att skölja av den. Så kan du gå på och tvätta resten av kroppen.

Det finns ett par saker till som är viktiga att tänka på.

– Ha inte för varmt vatten när du duschar. Det är väldigt dåligt för huden, manar Nina.

– Det gäller även när du ska rengöra huden i handfatet. Ljummet är bäst och gärna avsluta med riktigt kallt om du klarar. Och ses till att händerna är rena innan du börjar tvätta ansiktet.

Sköna favoritrengöringar

Så vad ska man använda för att tvätta ansiktet med? För några dagar sedan skrev jag om nya härliga gelrengöringar. Du hittar dem här. Om du hellre vill ha en olja eller ett balm är det här fyra favoriter som jag växlar flitigt mellan när jag vill ha något lent och näringsrikt att ta bort smink och smuts med.

Otrolig olja

 

rengöringsolja som är både snäll och effektiv

Länge länge letade jag efter en rengöringsolja som passar mig men upplevde att de flesta lämnade en hinna kvar på huden. Tills jag fick en flarra med Medik8s suveräna Lipo-Balance Cleansing Oil i min hand. Om jag bara får använda en enda rengöring resten av livet så skulle det bli denna. Den lockar mig till att stå och massera länge tack vare den krämiga oljeformulan och när jag väl tillsätter vatten och sedan sveper bort allt med en tvättduk så känns huden alltid behagligt ren och len utan rodnader eller andra irritationer. Välmående, så skulle jag säga att den känns efter en stund med den här oljan. Dessutom går den utmärkt att använda även till ögonmakeup även om det inte rekommenderas från märket. Den passar alla, även dig med känslig hy. Eller kanske speciellt bra just för dig. Det enda knepiga är att få den med på resa på grund av pumpen.

Lipo-Balance Cleansing Oil från Medik8 kostar 395 kr för hela 140 ml men finns just nu med nästan 100 kr rabatt hos Hudoteket.

Doftfritt smör

smörigt och parfymfritt rengöringsbalm

Om man ska resa och vill ha något härligt lent att tvätta ren huden med så finns ju Elemis prisbelönta Superfood AHA Glow Cleansing Butter som kommer i färgsprakande orange burk. Innehållet är faktiskt samma färg, något som gjorde att jag trodde denna skulle dofta typ apelsin. Men nej, här finns inte ens en liten gnutta till doftmolekyl, den är helt parfymfri och ingredienserna verkar inte heller ha någon doft. Formulan är ett smörigt balm som verkligen smälter under fingrarna och även smälter bort smink och smuts medan du masserar. Även denna emulgerar fins med vatten och är lätt att skölja av. Jag använder som sagt en tvättlapp, det får bort all produkt bra men gör också att jag slipper stänka ner hela mig och badrummet med vatten. Jag tycker inte den är lika effektiv på ögonmakeup som Medik8s olja men den kan användas här enligt märket själv. Du kan också ha den som mask. Låt den då sitta 10 minuter och massera sen som vanligt med balmrengöring.

Superfood AHA Glow Cleansing Butter från Elemis kostar 449 kr/90 ml och du hittar det bl a hos Skincity.

Multifunktionellt balm

T.E.N. Eau Thermale Cleansing Balm från koreanska Cremorlab är en mer krämigt lerig balm med mikrosmå peelande korn. Även denna förvandlas till olja när du masserar den över huden men här får du också en lätt och snäll bonuseffekt i form av exfoliering. Därför använder jag den här när jag slarvat med rengöringen eller på andra sätt känner mig lite smutsig. Kanske använt väldigt mycket smink i några dagar eller kommit hem från en resa, då brukar jag alltid vilja ha något som biter lite mer. Det fina är att trots att den är lite extra rengörande så upplever jag aldrig att huden känns det minsta torr. Jag brukar börja använda den i t-zonen och sen jobba utåt. Den passar både en lite känsligare hy eller om du har tillfälliga problem med plitor, perfekt att ha t ex dagarna innan mens. Den lindrar och lugnar både rodnader och irritationer. På blossande acne skulle jag dock välja något annat.  Bland ingredienserna finns mandelolja, avocadoolja, makadamiafröolja, marockansk lera, zink och thermalvatten, det senare rikt på hudvänliga mineraler. Doften påminner om te och spa, väldigt mild, fräsch och trevlig.

T.E.N. Eau Thermale Cleansing Balm från Cremorlab kostar 420 kr/100 ml och den finns bl a på Åhléns.

Glowgivande gelhybrid

 

 

lyxig rengöringshybrid som är både balm och gel

När jag känner mig lite extra trött och behöver pigga upp huden så är det en pump av lyxiga Renaissance Cleansing Gel från Oskia jag tar och tvätta ansiktet med. Trots att den har gel i namnet så är detta mer åt balmhållet enligt mig. Eller en fylligt krämig gelbalm-hybrid. Du har den direkt på torr hud, den smälter under massagen och blir inte till något rikare lödder när du tillsätter vatten. Den väldoftande mixen av A-vitamin, viktiga fettsyror, magnesium och pumpaenzymer har förutom den uppenbart rengörande egenskapen också både lugnande och utjämnande effekt på allt från struktur till ton. Jag använder den dock bara på huden, aldrig till ögonmakeup, och om du har en väldigt känslig hy* skulle jag välja något annat. Är huden dock bara torr, då funkar den fint precis som den gör till normal och fet hy.

Renaissance Cleansing Gel från Oskia kostar 449 kr/100 ml och den finns bl a hos Skincity. Har du förresten testat masken i samma serie? Den är en underbar klassiker för alla som drömmer om mer glow i huden. Du kan läsa mer om den på gamla bloggen här.

oskias klassiska lystermask
Har alltid en burk med denna kultfavorit hemma!

 

Letar du efter fler sköna hudvårdstips? Kika här:

*Parfymen kommer från naturliga ingredienser, t ex eteriska oljor vilket många som är känsliga kan reagera på.

Affiliate-förklaring

Det här inlägget innehåller affiliatelänkar. Vissa av dem ger några ören till mig om du klickar på dem, andra ger mig några procent av summan om du klickar och sedan handlar något. Det här är ett sätt att få tillbaka lite av det jag lägger ner på bloggen och det jag investerat i den då det inte finns någon annan bakom än jag själv. Har du några frågor om affiliates, eller annonslänkar som det också heter, skriv gärna i kommentarerna.

9

Detta inlägg har en kommentar

Lämna ett svar

Jessica Blockström

jessicablockstrom@gmail.com

ARKIV
Kategorier
Sök

©2023 Site design and maintenance by RMCK Aktiebolag. All rights reserved.