Jessica Blockström

Bästa solskydden med mineralfilter

*Inlägget innehåller reklam genom annonslänk till Hudoteket, Skincity och Åhléns.*

Mineralfilter i fyra favoriter

Mineralfilter är en av de stora trenderna på solskyddsfronten i år. Så vad är grejen med det och varför så många nya just nu? Att göra solskydd med mineralfilter, dvs titandioxid och zinkoxid, har tidigare varit lite knepigt. Mineralerna har gjort formulan trög och huden vit, speciellt om man rört sig i de högre solskyddsfaktorerna. Ju högre SPF desto mer filter såklart. Under en lång period var dessutom zinkoxid inte tillåtet som filter i solprodukter. Men sedan det släpptes av EU gissar jag att labben jobbat hårt för att få nya formuleringar. För nu är konsistenserna plötsligt superhärliga!

Vad skulle då fördelarna vara med mineralfilter framför kemiska filter? Har man en väldigt känslig hy kan de med mineralfilter uppfattas mindre irriterande. Och vill du ha en produkt som är mer naturlig så är ju såklart mineralfilter att föredra. För min del har jag favoriter i båda läger och de flesta jag använder är en mix. Här är dock fyra med enbart mineralfilter som jag gillar mycket.

Invisible Physical Defence SPF 30, Dermalogica

 

En av föregångarna till årets våg av solskydd med mineralfilter är denna stjärna. Den slog ner som en bomb förra året och förändrade i alla fall min uppfattning om den här produktkategorin. Innan dess hade jag inte en tanke på att pröva ens. Denna viktlösa, oparfymerade och behagliga formula smälter fint in i huden och fungerar dessutom toppen under makeup. Den passar riktigt bra till dig som annars kan få solfinnar eller är känslig på andra sätt, t ex efter en ansiktsbehandling. Bland ingredienserna finns också hyaluronsyra, arganolja och matcha-te så den har en lätt utslätande direkt-effekt och tillsammans med silika blir det nästan en snyggfilter-effekt.

Invisible Physical Defence Sunscreen SPF 30 från Dermalogica kostar 529 kr/50 ml och finns bl a på Skincity.

All-Physical Lightweight Wrinkle Defense SPF 30, Dr Dennis Gross

 

Den här härligt gula tuben rymmer en hybrid av solskydd och dagcreme. Det gör att du kan lägga den direkt på ditt serum om du önskar. Den innehåller också ett koppel av antioxidanter, från bl a havtorn och ferulinsyra, vilket boostar effekten av solskyddet så dina fina celler inte tar skada. Mineralfilter-formulan är oljefri men innehåller t ex glycerin, aloe vera och lecithin. Silikoner gör att den glider fint på huden och jag tycker den passar under makeup. Jag gillar den lilla pipen som gör det lätt att dosera, den är parfymfri, skönt sval och gör huden nästan löjligt len.

All-Physical Lightweight Wrinkle Defense SPF 30 från Dr Dennis Gross kostar 595 kr/50 ml och finns bl a på Hudoteket.

Nordic-C Brightening Day Fluid SPF 30, Lumene

Här har du en hybrid till där du också får en ganska stor dos hudvård med bl a C-vitamin tillsammans med mineralfilter i form av ett väldigt finfördelat zinkoxid. Jag gillar den fräscha citrus-doften, den är väldigt härlig, men det är den formula som är mest lättflytande i gänget. En pump på toppen hade varit perfekt. Men så går den också för cirka halva priset mot övriga. Den har en hel del mjukgörande ingredienser, både glycerin och capric triglyceride högt upp på INCI tillsammans med t ex mandelolja. Och flera olika extrakt från hjortron, det senare står för antioxidanter och ger samtidigt fin lyster. Den är väldigt trevlig om du är åt det torrare hållet.

Nordic-C Brightening Day Fluid SPF 30 från Lumene kostar 269 kr/50 ml och finns bl a på Åhléns.

SPF 30 Vitamin Face Cream, Oskia

Det här är dyrgripen i gängen men så får du också lite mer finlir. Som en superbra pump. Den passar absolut bäst om du inte tänkt sminka dig, vet att många upplever att den rullar sig om man lägger foundation ovanpå. Då här finns både silica och titaniumdioxid så ger den dock en fin filtereffekt på ljus till mellanmörk hy vilket för mig kan räcka vissa dagar. Har du mörkare hy kommer den ge en ljus hinna. Det är den absolut mest hudvårdande, defintivt en av de allra bästa hybriderna om du är ute efter just det.. Du hittar allt från hyaluronsyra och niacinamid till bakuchiol och propanediol på INCI. Även peptider, sheasmör, algextrakt och MSM. Och inga silikoner. Det gör dock att den inte smälter in på samma sätt som de andra, här kan det vara bra att klappa in formulan istället för att smörja.

SPF 30 Vitamin Face Cream från Oskia kostar 699 kr/55 ml och finns bl a hos Skincity.

Här ser du formulan på de fyra mineralfilter-skydden

mineralfilter m formula i fokus
Från vänster Lumene, Oskia, Dermalogica och Dr Dennis Gross.

Här finishen när jag smort in de fyra

solskydd med mineralfilter insmorda
Väldigt stor skillnad på mineralfilter finish jämfört med för bara fem år sedan. Här syns solskydden knappt alls. Samma ordning som ovan men inte hela mängden du ser där.

 

Nyfiken på andra härliga solskydd för ansiktet? Här är fler favoriter. Letar du efter något som är enkelt att återapplicera under dagen? Då har jag skrivit om smarta mister här.

*När jag började som skönhetsredaktör fick jag lära mig att skillnaden mellan kemiska och fysikaliska filter är att de förra absorberar solstrålar och de senare reflekterar som små speglar på huden. Nu vet jag att det är en myt och ett förenklat sätt att beskriva skillnaden. Båda absorberar framför allt solljuset och omvandlar det till energi. Mineralfilter reflekterar bara några få försumbara procent.

Affiliate-förklaring

Det här inlägget innehåller affiliatelänkar. Vissa av dem ger några ören till mig om du klickar på dem, andra ger mig några procent av summan om du klickar och sedan handlar något. Det här är ett sätt att få tillbaka lite av det jag lägger ner på bloggen och det jag investerat i den då det inte finns någon annan bakom än jag själv. Har du några frågor om affiliates, eller annonslänkar som det också heter, skriv gärna i kommentarerna.

13

Lämna ett svar

Jessica Blockström

jessicablockstrom@gmail.com

ARKIV
Kategorier
Sök

©2023 Site design and maintenance by RMCK Aktiebolag. All rights reserved.