Jessica Blockström

6 favoriter för huden med retinol

*Inlägget innehåller reklam genom annonslänk till Eleven, Emma S, Kicks och Åhléns.*

Hösten är den perfekta tiden att stoppa in retinol i rutinen – om du inte redan gjort det. Jag använder det året om men vet många som håller upp på sommaren. Så varför hösten? Solen är inte så stark och det kan bli tufft om huden inte är van. Tidigare sa man att huden blev solkänslig av retinol. Så är det inte, tvärtom kan retinol reparera solskador. Istället är det faktiskt retinolet som är solskänsligt och bryts ner av UV-ljus. Det kan innebära att du inte får lika mycket effekt av din retinol-produkt om du vandrar ut med den i dagsljus. Enligt geniet Lars Fredriksson, som grundat svenska Verso och är retinol-proffs, spelar det dock ingen större roll om du applicerar ett serum på morgonen och inte går direkt ut i gassande sol. Strosar du runt en stund hemma, kanske kör frukost efter rutinen, så kommer produkten redan gått ner i huden och börjat jobba innan du kommer ut. Viktigt ändå att såklart ha solskyddet på!

Du kan få så fina effekter med retinol. Det är viktigt för hudens immunförsvar och får läkningsprocessen att fungera bättre. Huden blir mer kompakt vilket visar sig genom en slätare yta. Det finns inte någon ingrediens inom hudvård som är så väl studerad och väldokumenterad.

Därför är det kul att det kommit galet många nyheter med den här superingrediensen den senaste tiden. Bra är de också. Jag tänkte prata om sex som jag fastnat lite extra för och som passar lite olika behov.

Retinol Power Serum Ampoules, Babor

veckokur med retinol i ampuller

Den här nyheten är perfekt om du vill göra en snabbkur är det här kitet med 7 ampuller som du kör under en vecka. Förutom stabilt retinol som kommer färskt ur den lilla miniflarran varje dag så finns här hyaluronsyra och peptider, en mix som ska jämna ut strukturen och, kicka igång nyproduktionen av kollagen och göra både linjer och porer mindre synliga.

Retinol Power Serum Ampoules från Babor kostar 675 kr för en veckas kur, kitet hittar du bl a hos Eleven där man bara betalar 540 kr.

Triple Active Retinol Gentle Overnight Renewal Cream, Dr Brandt

len creme med retinol och bakuchiol

Det finns lite olika ingredienser som visat sig göra retinol ännu bättre. En är glykolsyra som du hittar i min absoluta favorit alla tider men även det senaste årets trendingrediens bakuchiol har gett väldigt fina effekten ihop med retinol. Just den kombon får du i den här superlena och fluffiga creme där man använt både stabiliserat och inkapslat retinol för att ge en dos direkt men också fortsätta släppa ut under natten och på så sätt minska risken för irritationer. Här finns även ceramider och squalane för mjukgörande effekt och lugnande ingredienser som aloe vera och kamomill. Jag har inte hunnit använda den tillräckligt många gånger för att kunna vittna om utlovad effekt men skön, det är den.

Triple Active Retinol Gentle Overnight Renewal Cream från Dr Brandt kostar 695 kr/30 ml och lanseras bl a på Lyko v 36.

Smart Night Clinical Multi-Dimensional Repair Treatment, Clinique

gelcreme med retinol från clinique

Det här är en sval och behaglig gelcreme som går fint in i huden där den sätter fart på förnyelseprocesserna. Du kan använda den för sig själv eller i kombination med nattcreme på toppen, det senare om du har lätt för att bli lite torr. Jag skulle tro att den är väldigt skön om du har lite fetare hy. Jag använde den i början av sommaren och tyckte att porer blev lite mindre och tonen klarare. Men framför allt så blev den så slät och len direkt. Kan ha något med silikonerna att göra… Förutom det så finns även en bra sudd med niacinamide samt t ex algextrakt, peptider, hyaluronsyra och C-vitamin. På bilden här ovan ser formulan vit ut men den är faktiskt lite gul, något som jag upplever hos flera retinolprodukter.

Smart Night Clinical Multi-Dimensional Repair Treatment från Clinique kostar 795 kr/30 ml och den finns bl a på Kicks.

Retinol Skin-Renewing Daily Micro-Dose Serum, Kiehl’s

retinol-serum från kiehls

Precis som ovan nämnda Clinique-creme så är Kiehl’s nya serum rejält gul i formula och har en krämigt flytande formula. Den här har blivit en snackis på nätet och härom dagen fick den också hyllningar av DV/Style By’s skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn när vi snackade retinolfavoriter. Jag tycker Kiehl’s framför allt brukar leverera bra hudvård för torrisar och för de som är lite känsliga. Men här har de en trevlig sak även för dig som vill jobba på ålderstecken och struktur. Det är retinol tillsammans med peptider, niacinamid och ceramider som står för effekten. Den passar också om du vill ha just ett mer serumlikt preparat eller använda retinol på morgonen. Denna kan du stoppa in när som helst. Toppa dock med creme för ordentligt med fukt, oavsett morgon eller kväll.

Retinol Skin-Renewing Daily Micro-Dose Serum från Kiehl’s kostar 760 kr för en rejäl flarra på 50 ml och den finns bl a på Åhléns.

Ansigtscremen, Beautyspace

smart formulerad retinolcreme från danmark

Vad jag gillar en rejäl metalltub, det känns seriöst och retro på samma gång. Här är det min danska skönhetsredaktörskollega Anette Kristine Poulsen som tagit fram sin alldeles egna drömprodukt. I den är det en mix av retinyl palmitate och retinoate. Och precis som många andra här i inlägget har hon kombinerat dessa med squalane, ceramider, hyaluronsyra och niacinamide. Men här finns också Zink PCA som hjälper till med fukthalten. Det är en ganska smörig formula när man först applicerar den men oj, så snabbt den sjunker undan. Den är tänkt att använda för sig själv men på mig är den dock lite lätt. Jag behöver mer fukt och näring så måste kombinera med annat. Har du däremot blandhy och problem med plitor tror jag den är toppen.

Ansigtscremen från Beautyspace kostar ca 550 kr och finns endast på beautyspace.dk samt hos danska hudläkare vilket gör den en smula svår att få tag på.

Retinol Facial Oil, Emma S

len och ljuvlig olja med retinol och mjukgörande ingredienser

Sist men absolut inte  minst – oh, vilken underbar produkt det här är. I den apoteksinspirerade flaskan gömmer sig en helt ljuvlig olja som gör huden mjuk och behaglig samtidigt som retinol-varianten retinoate jobbar över natten med spänsten och strukturen. Jag har använt den varje kväll i lite drygt en månad och tycker den är toppen då den fungerar själv utan ytterligare creme ovanpå. Anledningen är att här finns solrosolja, jojobaolja, ceramider och squalane. Jag har också ögoncreme men annars inget mer. Kanske när kylan kommer att jag behöver dubbla upp med något mer men just nu funkar det fint. Retinoate är en effektiv men ändå rätt snäll retinol-variant. Det gör att även du som är lite känsligare kan ha denna. Gillar du ansiktsoljor kan du läsa om Emma S. andra stora och mycket härliga nyhet i höst här.

Retinol Facial Oil från Emma S. kostar 579 kr/30 ml och du hittar den bl a på Emmas.com.

Bra att veta!

Om du använder en stark retinol-produkt kommer huden att bli irriterad oavsett om du vänjer in den (som du bör) eller inte. Känns det outhärdligt så kanske det är bäst att sluta. Men det här är en del av processen och enda gången det är bra att det känns. Det finns t o m ett namn för tillståndet: retinoid dermatitis. Det är hudens sätt att börja anpassa sig efter den högre mängden retinol. Det tar några veckor. Det du kan göra är att sänka styrkan eller låta det gå någon dag till mellan de dagar du använder produkten.

Har du några frågor om retinolvarianter, procentsatser osv? Skriv i kommentarerna så svarar jag där!

Vill du ha tips på fler bra hudvårdsprodukter men har liten kassa? Kolla det här. 

Affiliate-förklaring

Det här inlägget innehåller affiliatelänkar. Vissa av dem ger några ören till mig om du klickar på dem, andra ger mig några procent av summan om du klickar och sedan handlar något. Det här är ett sätt att få tillbaka lite av det jag lägger ner på bloggen och det jag investerat i den då det inte finns någon annan bakom än jag själv. Har du några frågor om affiliates, eller annonslänkar som det också heter, skriv gärna i kommentarerna.

10

Detta inlägg har 2 kommentarer

Lämna ett svar

Jessica Blockström

jessicablockstrom@gmail.com

ARKIV
Kategorier
Sök

©2023 Site design and maintenance by RMCK Aktiebolag. All rights reserved.