Jessica Blockström

Hjälp till att stoppa för EUs förslag om nya djurförsök

Möte i Rosenbad ang djurförsök med Birgitta Ohlsson och Agneta Elmegård.
2018 hängde jag och Agneta Elmegård med Birgitta Ohlsson på Rosenbad och firade EUs beslut att jobba för ett globalt förbud mot djurtester av kosmetiska produkter och ingredienser. Så glada vi var. Little did we know…

 

För några år sedan var jag i Rosenbad och lyssnade på intressanta föredrag om hur man kan säkerställa skönhetsprodukters säkerhet utan att använda djurförsök. Det var så spännande. Det finns otroligt många olika och mycket bra alternativ till djurtester som gör att vi inte behöver detta. På agendan då stod också att nyheten att EU nyligen hade beslutat att jobba för ett globalt förbud mot djurförsök på kosmetiska produkter och ingredienser. Alla trodde att vi var på väg mot något bra men vi hade tyvärr fel.

Nya djurförsök på agendan

Faktum är att ECHA, dvs Europeiska Kemikaliemyndigheten, vill vrida klockan tillbaka och tillåta djurförsök på ingredienser som redan konstaterats säkra. Det här är något som hotar alla de framsteg som gjorts under de senaste 17 åren. Och det här gör man trots att 3 av 4 vuxna medborgare i EU är överens om att djurförsök för kosmetiska produkter och dess ingredienser är oacceptabla under alla omständigheter och 70% stöder en avvecklingsplan för alla djurförsök*. Det låter ju inte klokt. Och det är inte det. Det är anledningen till att the Body Shop och Dove gått ihop med en rad olika djurrättsorganisationer i kampanjen Save Cruelty Free Cosmetics. Vad vill man då med det? Målet är att under september samla in 1 miljon namnunderskrifter i det som kallas medborgarinitiativ, eller European Citizens Initiative. När man samlat så många måste EU ta ställning i frågan.

Save Cruelty Free Cosmetics vill att EU:

 1. Skyddar och förstärker förbudet mot djurförsök: Initierar lagändring för att uppnå konsument-, arbetstagar- och miljöskydd för alla kosmetiska ingredienser utan att nya tester på djur för något ändamål tillåts.
 2. Omvandlar EU:s kemikalielagstiftning: Se till att skydda människors hälsa genom att hantera kemikalier utan nya krav på djurförsök.
 3. Moderniserar den vetenskapliga regleringen i EU: Åtgärda, innan slutet av nuvarande mandatperiod, ett lagstiftningsförslag med en tydlig plan för att fasa ut alla djurförsök i EU.

Vad du kan göra

Tycker du som jag att det här är en viktig fråga – snälla skriv under och sprid detta vidare. Länk till initiativet där du kan skriva under hittar du här. 

Kaninen Pickles hjälper till i kampen mot djurförsök
Kaninen Pickles som tagits om hand av djurrättsorganisationen PETA.

 

Bra att veta är att man måste vara medborgare i ett EU-land och man måste uppge sitt personnummer för att kunna vara med.

Fakta om arbetet mot djurförsök på kosmetika

 • The Body shop började arbetet med att stoppa djurförsök redan 1989.
 • 2004 genomför EU ett förbud mot djurförsök med färdiga kosmetikaprodukter.
 • Efter årtionden av uppror från konsumenter, djurrättsorganisationer och flera företag förbjöds tester av färdiga sminkprodukter på djur inom EU 2004.
 • 2009 inkluderade förbudet både färdiga produkter och ingredienser.
 • 2013 förbjöds det försäljning av kosmetika som testats på djur. EU:s standard inspirerade andra länder att följa efter.

*Siffrorna kommer från Christopher Davis, Global CSR & Activism Director på The Body Shop.

11

Detta inlägg har 6 kommentarer

 1. Maria

  Fixat! Men jag begriper inte anledningen till att man vill börja testa redan godkända ingredienser igen? Vilken lobby ligger bakom, för det är ju definitivt inte folkviljan som driver detta?

  1. Jessica Blockström

   Håller med dig, begriper inte heller varför. Hoppas vi lyckas stoppa det! Tack för att du skrivit under

 2. Elin

  Fixat! Helt ofattbart detta!

  1. Jessica Blockström

   Tack!

 3. Susanne Trägårdh

  Men .. Skrivit på !

  1. Jessica Blockström

   Visst är det galet! Tack för att du skrev på

Lämna ett svar

Jessica Blockström

jessicablockstrom@gmail.com

ARKIV
Kategorier
Search

©2023 Site design and maintenance by RMCK Aktiebolag. All rights reserved.