Jessica Blockström

Därför älskar jag essence

*Inlägget innehåller reklam genom annonslänk till Glowid, Kicks, Skincity och Åhléns.*

Det kommer mycket smart och bra för huden från Asien. Så är också fallet med essence, produkten som är lite svår att förstå men ändå gör så mycket gott. Jag fick mitt första från Sensai för en femton år sedan. Det räddade mig från uttorkad, fnösig och skör hud den vintern. Sedan tog det runt ett decennium innan essence-hajpen slog till här hemma men nu finns det en massa produkter i den här kategorin. Och flera väldigt bra som inte är lika smärtsamma för plånboken som just den jag började med.

Så vad är essence då?

Essence är som om ansiktsvatten och serum skulle få en fin liten baby. Men det är inte ett ansiktsvatten och det är inte ett serum. Det är en alldeles egen produkt som går på djupet med sin vårdande, ofta lätt mjölkiga och lågmolekylära formula. Samtidigt förbereder essence huden för resten av dina produkter och gör att de slussas ner mer effektivt. Det driver ner fukten och binder ihop alla dessa lager av fukt. Lite som en rutinens primer. Det är också så du använder essence: efter rengöring men innan serum eller ansiktscreme. Jag hoppar över ansiktsvatten, det har jag inte använt sen högstadiet.

Är det verkligen värt att stoppa in ytterligare ett steg i rutinen?

Svaret på den frågan är enligt mig ett rungande ja. Det finns få saker jag märker så snabb effekt av som när jag börjar på en ny flaska med essence. Huden känns djupt återfuktad, lugnad, betydligt med plumpad (ja, tack!!!) och den får nästan alltid en jämnare och fräschare ton. De flesta essence passar alla och du kan dessutom stoppa in dessa i vilken rutin som helst. Du behöver inte matcha med något specifikt märke du har på hyllan. Här är några av mina favoriter.

Vegan Kombucha Tea Essence, Dr Ceuracle

essence med mycket b-vitaminer

Här har du en av höstens mest hajpade och hyllade produkter. Vem hade trott det om ett essence? Jag gillar inte kombucha som dryck men för huden är det genialiskt. Den veganska formulan innehåller ett helt koppel av olika B-vitaminer tillsammans med mjölksyrebakterier som tillsammans gör huden väldigt len, balanserad, lugn och plumpad med mjuk lyster. Otroligt härlig om du lätt blir yttorr också. Den är väldigt dryg och inte så dyr om du tänker på mängden du får i flaskan.

Vegan Kombucha Tea Essence från Dr Ceuracle kostar 499 kr/150 ml och finns bl a hos Glowid.se.

Equilibrium Restoring Essence, Hourglass

nytt lyxigt essence

Detta var en ny bekantskap för mig som alldeles nyligen lanserats. Den ger också massor av fukt men jag tycker också att den har både plumpande och tajtande effekt. Och huden blir så mycket klarare direkt! Den innehåller bl a nya trendingrediensen ectoin som bl a visat sig motverka ålderstecken orsakade av UVA och dessutom binda fukt. Här finns den tillsammans med fermenterade alger, gluconolactone, glycerin, lecitin och hyaluronsyra – himla go blandning. Formulan är väldigt lätt, mer åt vatten än gel och försvinner direkt ner i huden. Det finns fler produkter i den här serien som jag snart ska börja testa och det känns väldigt lovande.

Equilibrium Restoring Essence från Hourglass kostar 819 kr/120 ml och finns bl a på Skincity.

Life Plankton Essence, Biotherm

 

klassiskt essence från biotherm

Den här flarran är inte med på bilden högst upp av den anledningen att jag inte hade den på kontoret. Den har fått segla hem till min ömma moder med skör mogen hy. Där passar den väldigt bra för Life Plankton Essence har inte bara återfuktande, spänstgivande och stärkande effekt. Innehållet med probiotika är också väldigt lugnande och antiinflammatoriskt.

Life Plankton Essence från Biotherm kostar 590 kr/125 ml och finns bl a på Åhléns.

essence med snigelsekret

Här får du en lite mer gel-liknande formula med en hög procent av snigelsekret*. Det gör att den är lite mer klibbig än övriga här. När du väl lägger dina andra produkter ovanpå försvinner dock den känslan. Och effekten är fin, rodnader dämpas och huden blir behagligt återfuktad med väldigt fin lyster. Jag har inte själv problem med acne (längre!) men vet att många som  har det tycker att den här lugnar utbrotten. Ett riktigt kap om du kollar på prislappen.

Advanced Snail 96 Mucin Power Essence från Cosrx kostar 279 kr/100 ml och finns bl a hos Glowid.se.

Fermented Mushroom Hydrating Essence, Skin Treat

essence med fermenterad reishi svamp

Det här är en av pärlorna i kollektionen som min skönhetsredaktörskollega Maria Ahlgren varit med och arbetat fram. Hon och labb-Alf Jarméus blev en riktig geniduo som jag hoppas får göra fler storverk. Detta plånboksvänliga, lite mjölkiga och veganska essence är behagligt att klappa in och huden känns omedelbart så mycket bättre återfuktad, fylligare och fräschare. Med regelbunden användning tycker jag också att hudtonen blir jämnare och klarare. Den lämnar ingen hinna på huden utan smiter ganska snabbt ner. Bland ingredienserna finns fermenterad reishi som är en svamp med läkande egenskaper, polyglutaminsyra från den stinkande japanska natton (märks inte på produktens doft dock!), extrakt från hästkastanj samt hyaluronsyra.

Fermented Mushroom Hydrating Essence från Skin Treat kostar 199 kr/150 ml och finns endast på Kicks.

Tänk på!

Svep inte på ditt essence med en bomullsrondell. Det är lätt hänt att tro att det är så man ska göra eftersom formulan är så lättflytande. Mycket bättre (och mer ekonomiskt) att hälla några droppar i handen och klappa in. Vill du ha riktigt plumpad effekt? Kör två rundor.

Nyfiken på mer riktigt bra hudvård? Spana in de här nya ansiktscremerna. 

Affiliate-förklaring

Det här inlägget innehåller affiliatelänkar. Vissa av dem ger några ören till mig om du klickar på dem, andra ger mig några procent av summan om du klickar och sedan handlar något. Det här är ett sätt att få tillbaka lite av det jag lägger ner på bloggen och det jag investerat i den då det inte finns någon annan bakom än jag själv. Har du några frågor om affiliates, eller annonslänkar som det också heter, skriv gärna i kommentarerna.

*Inga sniglar kommer till skada när man utvinner sekretet, Cosrx är ett cruelty free märke.

22

Detta inlägg har 13 kommentarer

 1. Camilla

  Jag älskar dina tipso blir sugen o prova några av ovan – men använder hygge essence sååå bra

  1. Jessica Blockström

   Underbart att du hittat ett som du gillar! Har testat det tidigare och upplevde att det främst ger fukt, kanske inte så mycket mer. Men det var ett tag sen så kan minnas fel… Blir du ändå nyfiken på något nytt så kan du ju testa när flaskan är slut

 2. Johanna

  Jag använder också Fermented Mushroom från Skin Treat och kan aldrig mer tänka mig vara utan. Sen har jag även Re-texturising Toner från Beauty Act (som du också tipsat om vid ngt tillfälle) Jag upplever den mer om en essence än en toner trots namnet. Har en fråga gällande den. Den innehåller ju Niancinamide, är det ett problem att lägga på den före ett C-vitaminserum på morgonen? Har läst att i kombo C-vitamin och Niancinamide så ska C-vitamin på först, men det känns inte rätt i detta fallet. Hur hade du gjort? Eller ska jag skippa Beauty Act serumet på morgonen och bara köra på kvällen? Tack för en bra blogg, läser slaviskt! 🙂

  1. Jessica Blockström

   Vad roligt att du gillar Beauty Acts och håller med, tycker den definitivt är mer som essence. Jag skulle använda det först och C-vitamin serum ovanpå men vänta en liten stund för att den första produkten ska få sjunka in ordentligt. Annars kan jag uppleva att man bara vispar runt allt på ytan, om du förstår vad jag menar? Och tack för pepp, blir så glad att höra från er

 3. Lotta

  Jag köpte Skin Treat Mushroom sist du skrev om den, älskar!
  Funderar dock på Niacinamid varianten i samma serie, är den också återfuktande? Kan man ha den varje dag också? Typ den ena på morgonen och den andra på kvällen, eller vilket är bäst?

  1. Jessica Blockström

   Hej hej,
   Tänker du kanske på den från Beauty Act? Den tycker jag också är toppen. Den heter ju toner men tycker att den är mer ett essence än ett ansiktsvatten. Vill du använda båda så skulle jag, precis som du skriver, köra den ena morgon och den andra kväll. Inte samtidigt. Men vilken du väljer när tror jag inte spelar så stor roll. En del menar att man inte ska använda för många produkter med niacinamid samtidigt men om inte din hy reagerar, det brukar i så fall vara att den blossar upp, så bör det inte vara något problem. Ha en fin dag

 4. Anna-Lena

  Om man använder olja också, t.ex. Emma S Retinol, ska essence på före eller efter?

  1. Jessica Blockström

   Hej hej,
   Jag använder alltid essence underst, också om jag skulle ha en olja. Men låter det sjunka in en stund innan jag fortsätter med resten. Ha en riktigt fin dag

 5. Anna Linnea

  Tack för så bra inlägg! Om jag tvingar dig att välja, Vegan Kombucha Tea Essence, Dr Ceuracle eller Fermented Mushroom Hydrating Essence, Skin Treat? Jag vill ha fukt, är inte en supertorris utan kanske lite yttorr. Spår av 48 års levnad. Kram

  1. Jessica Blockström

   Vad roligt att du gillade inlägget! Om jag var tvungen att välja skulle jag ta Vegan Kombucha, om du kan få tag på den. Huden blir så otroligt len av den direkt och den är väldigt dryg. Jag råkar nästan alltid ta lite för mycket. Kram kram

 6. Charlotte Svensson

  Har otroligt yttorr hud som också är känslig och lite röd. Spelar nästan ingen roll vad jag använder för produkter, det torra är svårt att få bukt med. Just nu använder jag M Picauts produkter som jag trivs med, men funderar på om en essence skulle kunna hjälpa min torra hud. Vilken essence skulle du välja då? Mycket fukt och lugnande!

  1. Jessica Blockström

   Hej Charlotte,
   Jag upplever absolut att Dr Ceuracles är mest lugnande av de i inlägget. Och huden blir nästan löjligt len ☺️ När det gäller fukt så kanske Skin Treats är ett strå vassare. Men den är parfymerad så har du känslig hy kan det vara knepigt med den. Inte för att jag upplever den irriterande men där vet man aldrig. Du får en hel del fukt med Dr Ceuracles också. En annan toppen-essence som verkligen ger mycket fukt är Bioeffects. Den är också väldigt lugnande. Men dyrare…

Lämna ett svar

Jessica Blockström

jessicablockstrom@gmail.com

ARKIV
Kategorier
Sök

©2023 Site design and maintenance by RMCK Aktiebolag. All rights reserved.