Jessica Blockström

Vårens nya parfymer med favoritnoter

*Inlägget innehåller reklam genom annonslänk till Kicks. Lyko och Åhléns.*

Ett säkert vårtecken är att jag börjar stöka om i min doftgarderob. Tyngre, kryddigare och tryggare parfymer får lämna plats för dofter som ger känslan av en nystart. Förr betydde det nästan alltid luftigt och lätt med massor av citrus och vita blommor. Riktigt så förhåller det sig inte längre. Vårens nyheter är mer varierade och oförutsägbara. Här finns absolut det sprudlande klara men också nya häftiga kryddkombinationer att sniffa på. Den som är uppmärksam kan se att det finns en not som går igen i nästan alla av dessa nya  favoriter…

Luftig viol

tre parfymer från Marc Jacobs nya Daisy Skies

Varje vår dyker Marc Jacobs upp med nya parfymer i sin Daisy familj. Det här året är inget undantag. Min favorit i den limiterade kollektionen är flarran i mitten, den som bara heter Daisy Skies. Det är soldränkta vattenstänkta blommor i en luftigt klar och frisk omgivning. Bland noterna hittar jag violblad, mineralackord, lotus, viol och sandelträ. Kvitten, jasmin och sjögräs upptäcker inte just min näsa men de bidrar alldeles säkert till att denna är så otroligt härlig. Det är verkligen sommar på flaska!

Daisy Skies från Marc Jacobs kostar 860 kr/50 ml EdT men du hittar den just nu hos Kicks för 688 kr.

Mjukt pudrig iris

iris, viol och sandelträ i Ex Nihilos nya parfym

Jag brukar inte falla för utpräglat blommiga parfymer men Ex Nihilos senaste skapelse fick mig direkt. Här finns absolut blommor men det är otroligt välbalanserat och finstämt. Man har använt några av de noter jag älskar mest – iris och violblad ovanpå en lent pudrig bas av mjuk mysk och krämigt sandelträ. Det ska finnas majros också men den noten kan jag bara inte upptäcka. Det här är en hudnära doft som kommer vara med mig långt efter att årets alla sommarplågor glömts bort.

Iris Porcelana från Ex Nihilo kostar 1730 kr/50 ml EdP och den finns exklusivt på NK där man nyligen öppnat upp sin webbshop och stadigt fyller på med fler och fler märken. Just Ex Nihilo finns dock inte där än.

Krämigt fikon i coolt sällskap

parfymsamarbete mellan mantle och cra-yon

 

Fikon signalerar alltid sommar för mig när frukten dyker upp i parfymer. Så är också fallet i en av mina stora förälskelser på doftfronten den här våren. Jag pratar om spännande samarbetet mellan två svenska indiemärken, hudvårdsmärket Mantle och parfymhuset Cra-Yon. Båda tar sig an produkter på ett nytt sätt och med The High Road har man skapat en parfymolja. Mantles signaturingrediens CBD finns såklart med. Precis som ovan nämnda Iris Porcelana är det här en ganska hudnära doft men den är betydligt grönare, savigare och strävare i sin öppning. Övriga noter är framför allt fikonblad, salvia, viol, vetiver och amber. De senare gör att doften landar i den där mjukt varma, härligt sensuella och hudnära kategorin.

The High Road Perfume Oil från Mantle kostar 850 kr/10 ml och du hittar den exklusivt på märkets egen webbshop.

Somrig cocktail-ros

Mille et une rose är den senaste skapelsen att lanseras i lyxkollektionen Maison Lancôme. Det är den mest sprudlande och samtidigt söta av de parfymer du hittar i detta inlägg. Inspirationen är också ett blomstrande och daggstänkt rosfält i maj, till den klassiska rosnoten har man adderat mandarin och bergamott. För mig är den dock vuxnare än så, det är något cocktail-aktigt över denna. En elegant bitter spritz med en liten dos söt roskrydda. Lättburet och luftigt.

Mille et une roses från Maison Lancôme kostar 1900 kr/100 ml EdP och den här lyxkollektionen finns på Åhléns men där har denna inte landat än.

Maffig kryddmix

Jag älskar bilden här ovan. Först hade jag valt en vanlig stilleben-bild på flaskan men trillade över denna och bytte. Den beskriver Byredos nya doft himla bra. För den är sticker ut bland de mer ljuva vårviolerna. Men på ett väldigt coolt sätt, svår att stå emot helt enkelt. Den är enligt märket själv en hyllning till både livet och de som lämnat oss. Det är minnen och ritualer. Noterna då? Här har man använt ambroxan, mysk, rökelse och salvia tillsammans med cistus, violrot och plommon. Det låter som en salig blandning och det är det ju. Men jag upplever den inte alls bedövande eller kvävande. Den är aromatiskt örtig, grön, rökig och lite mintigt frisk samtidigt. Kan inte släppa men får en förnimmelse av te också, en not jag inte hittar i doftbeskrivningen. Jag tänker att den blir perfekt när temperaturen klättrar över 25-strecket och man vill ha något som matchar hettan.

De Los Santos från Byredo kostar 2150 kr/100 ml EdP och den finns på Åhléns.

Nyfiken på fler fina parfymer? Här är fem som inte började som doft utan kanske som schampo eller solkräm men blivit så populära på grund av hur de just doftar att man gjort dem som parfym.

Affiliate-förklaring

Det här inlägget innehåller affiliatelänkar. Vissa av dem ger några ören till mig om du klickar på dem, andra ger mig några procent av summan om du klickar och sedan handlar något. Det här är ett sätt att få tillbaka lite av det jag lägger ner på bloggen och det jag investerat i den då det inte finns någon annan bakom än jag själv. Har du några frågor om affiliates, eller annonslänkar som det också heter, skriv gärna i kommentarerna.

 

14

Detta inlägg har 4 kommentarer

  1. Angelica

    Jag anar att viol är din kopp te.
    Trevlig påsk Och tack för en härlig blogg och insta.

    1. Jessica Blockström

      Tack snälla för fina ord, vad glad jag blir. Jo, jag är lite förälskad i viol. Ingen av dessa är dock så där helt violcrazy som t ex Insolence från Guerlain som är en favorit till fest eller Lipstick Rose från Frederick Malle som är mer technicolor-viol ☺️ Ha en riktigt härlig påsk nu, ska bli lite sol har jag hört

Lämna ett svar

Jessica Blockström

jessicablockstrom@gmail.com

ARKIV
Kategorier
Sök

©2023 Site design and maintenance by RMCK Aktiebolag. All rights reserved.