Jessica Blockström

Intervju med parfymgeniet Fredrik Dalman

intervju med jeroen och fredrik från mona di orio
Mona di Orios grundare Jeroen och husets svenska parfymör Fredrik.

 

Förra torsdagen var så härlig. Den började med ett besök hos Cow för intervju och djupdykning i parfymens värld. Du känner säkert till att vi har en svensk parfymör som heter Linda Landenberg. Men har du hört talas om Fredrik Dalman? Han är utbildad i doftmeckat Grasse och har det prestigefyllda jobbet som parfymskapare hos nichemärket Mona di Orio, baserat i Amsterdam. Jag fick en timmes intervju med Fredrik och hans boss Jeroen Oude Segtoen. De var i Sverige för att lansera nya exklusiva parfymkollektionen Alinea. Jag passade på att ställa en hel radda med frågor om just parfym. Kolla här.

Vad formar en parfymör och ger hen sitt speciella DNA?

– Det är flera saker. Allt från platsen man växte upp på till den mästare man tränats av. I Monas fall var det Edmond Roudnitska, i mitt fall Bertrand Duchaufour, berättar Fredrik.

Var hämtar du inspiration till dina parfymer?

– Det är från så många olika ställen. Det kan vara något jag läst, en grogg jag fått i en bar, ett speciellt råmaterial eller en väggfärg som sätter igång den kreativa processen.

Har doftskapandet utvecklats på något sätt de senaste åren?

– Den stora skillnaden mellan hur man gjorde dofter förr och hur man gör dem idag är att vi nu har en mycket större palett att använda oss av. Det finns en oerhört stor mängd med syntetiska doftnoter som inte fanns tidigare, menar Fredrik.

– En annan skillnad är att de animaliska doftingredienserna inte längre finns att tillgå. Visst finns det syntetiska varianter men de ger inte samma karaktäristiska doft. De jobbar lite mer undercover, förklarar Jeroen.

Är naturliga doftnoter bättre än syntetiska?

– Det skulle jag inte säga. I min mening så behöver de varandra, precis som alla behöver en kompis för att kunna blomma ut. När det kommer till naturliga doftnoter finns det dock en aspekt som man måste ta hänsyn till och det är kvaliteten. Det kan vara otroligt stor skillnad mellan samma sorts ros beroende på var den växer, vem som odlar den osv, säger Fredrik.

Stämmer det att halva befolkningen inte kan känna doften av mysk?

– Nja, det skulle jag inte säga. Det finns visst de som inte kan känna doften. Jeroen behöver till exempel lite tid på sig för att upptäcka mysk i en parfym. Däremot så finns det mysk i så mycket idag att många blivit bedövade och därför inte känner den.

Vad är det viktigaste att göra/tänka på när man ska köpa en ny parfym?

– Ta hjälp och låt dig bli guidad av kunnig personal. Cow Parfymeri är endast ett av tre ställen i världen som vi valt ut för Alinea. Anledningen är att de är så duktiga, vi litar på dem att de kan förmedla dofterna på rätt sätt, berättar Jeroen.

– Förstå också att blottern bara är trailern till en parfym. Du behöver bära den på huden för att se hur den blir på dig. Så rådet är att testa, gå iväg, kom tillbaka. Gärna flera gånger.

Hur skulle ni beskriva Alinea?

– Det är en kollektion som är än lyxigare än nische. Nische är tyvärr något som kapats av massmarknaden och därför inte känns lika speciellt längre. Vi ville göra något som är unikt, som rör vid dig och som faktiskt inte heller finns överallt. Det är något härligt med att hitta något som inte alla andra har, menar Jeroen.

– Vi har också från början bestämt oss för att jobba med de allra exklusivaste, vackraste och ovanligaste råvarorna. Kollektionen består av 10 parfymer som rör sig från ljus till mörker, förklarar Fredrik.

 

Alinea Collection

Under hela denna intervju guidar Fredrik och Jeroen mig igenom de tio parfymerna. Det är verkligen en häftig resa som går från Medeltidens örtbrygder och en minimal rosodling i Grasse till rykande kaffe i Somalia. Så förförd blev jag att jag helt glömde bort att fota. Bilderna här är från Cow.

En bit av världen

Tulpandoften semper augustus från mona di orio

Här finns Semper Augustus inspirerad av tulpanen som under några år på 1600-talet var lika dyr som ett litet hus vid kanalen. När tulpanmarknaden kraschade blev just denna sorten helt värdelös. Doften är blommig men med en elegant naturlighet. Den bjuder på allt från jorden blommorna växer i till knakandet i det lite hårda bladet när du tar i det. Här har Fredrik bl a använt magnolia och cananga, en grönare och kryddigare kusin till ylang ylang, för att fånga tulpanens doft. Till Sainte Blanche plockade Fredrik upp minnet av den vandring han gjorde till jobbet varje dag som nyutbildad parfymör. Han bodde i en liten by i bergen ovanför Grasse och passerade parfymmästaren Edmond Roudmitskas magiska trädgård. Saint Blanche är stunden då regnmolnen sveper in och blommornas doft blandas med den fuktiga luften. Här finns dessutom ytterligare 8 häftiga dofter att upptäcka. Har du möjlighet – gå till Cow och låt dem guida dig genom kollektionen.

exklusiva alinea collection som presenterades under intervju

Parfymerna i Alinea-kollektionen kostar 4000 kr/50 ml EdPoch de finns endast på Cow Parfymeri. Du kan kika närmare på dem här. 

Nyfiken på fler parfymer? Här kan du läsa om en av mina favoriter som numera är lite lättare att få tag på och här hittar du en samling härliga fruktiga parfymer som är nya för i år.

6

Lämna ett svar

Jessica Blockström

jessicablockstrom@gmail.com

ARKIV
Kategorier
Sök

©2023 Site design and maintenance by RMCK Aktiebolag. All rights reserved.