Jessica Blockström

Samma lika fast ändå olika: settingspray

*Inlägget innehåller reklam för settingspray genom annonslänk till Bangerhead, Kicks, Lyko och Åhléns*

Med en settingspray kan du inte bara fixera makeupen och få en mycket bättre hållbarhet. Flera av de varianter som lanserats på senaste tiden har vårdande egenskaper, ger lyster och går att använda som uppfräschande mist under dagen. Vissa har dessutom ytterligare bonuseffekter på meritlistan. Det här testat har varit ett gemensamt projekt med tonåringen. Vi har båda testat alla var för sig och utsatt sprayerna för extrem värme, luft och fingertest. Vägt för- och nackdelar som förpackning, droppstorlek osv. Jag är otroligt positivt överraskad hur bra flera av dessa fungerar medan andra som verkade lovande blev mer bottennapp. Kolla här!

Uppiggande settingspray

En av de stora snackisarna när det gäller settingspray den senaste tiden har varit Idun Minerals nya Ready Set Refresh Setting Spray. Väl värd all uppmärksamhet! För den känns inte som en traditionell setting spray. Här får du mer av en härligt uppfriskande ansiktsmist. Med det sagt så ger den alla egenskaper som en bra settingspray ska ha. Den fixerar sminket väldigt bra. I vårt hållbarhetstest så fick den näst bäst poäng. Vi ger den också stort plus för den lätta flaskan av återvunnen plast som både är fin och otroligt lätt att få med sig. För denna vill man gärna stoppa i väskan för snabba fuktpuffar under dagen. Det ger både en uppiggande effekt och får sminket att plötsligt se fräschare ut.

Ready, Set, Refresh Setting Spray från Idun Minerals är ett kap för 249 kr/100 ml och den finns hos Lyko.

Makeupartistens settingspray

Jag är väldigt förtjust i mycket som LH Cosmetics gör. Min senaste förälskelse är deras linerpensel som är nästan lika bra som den fantastiska men tyvärr utgångna borsten från Linda Mehrens. Märkets ögonmakeup-primer är också toppen, den använder jag flitigt. Deras setting spray kommer dock att få stå ganska orörd här hemma. Det är inget fel på fördelningen av formulan och den ändrar inget med färgerna till en början. När man börjar utmana den blir det dock tokigt. Det är nästan som att makeupen blir flytande igen och basen börjar smula sig av värme och luft. Vet inte om jag fått ett måndagsexemplar men det blir underkänt. Tyvärr tycker jag dessutom att flaskan är deppig. Jag är svag för fin design. Doften hade vi lite olika åsikter om, jag och tonåringen. Hon gillade den inte medan jag tycker den är fräsch, nästan lite mintig. Jag vet att många haft problem med sprayfunktionen. Det har inte varit ett problem här. Om du köpt denna och upplever att den korkar igen – skölj öppningen med lite ljummet vatten så brukar det lösa sig.

On Set Prep, Fix & Refresh från LH Cosmetics kostar 249 kr/100 ml men du hittar den på Bangerhead för 188 lusidorer.

Settingspray med guldkant

När Gucci lanserade sitt makeupsortiment blev jag golvad av både designen och funktionen. Mascaran, solpudret, kajalen och läppstiften är otroliga. Sen kom några basprodukter jag inte alls fastnade för (foundation och primer). Därför hade jag lite tvivel när Glow Hydrating Mist landade. Men vilken settingspray! Detta är lyx från den vackra vintage-designen till den ljuvliga rosdoften till den luftiga sprayen till den utmärkta funktionen. Precis som eyelinern man lanserat nyligen levererar denna utmärkt resultat. Den lägger sig jämnt över huden och blir knappt ens kladdig av fönvärmen. Vi drog fingret över huden utan att nästan något smink fastnade. Detta trots att den, precis som Iduns, inte alls känns som en settingspray. Tvärtom gör den superfina misten, den milda rosdoften och den behagliga formulan att man tänker att detta är en uppfräschande toner. Den är dyr, absolut. Men du får verkligen valuta för pengarna. Brume de Beauté Glow Hydrating Mist var den som klarade alla hållbarhetstest allra bäst. Det enda knepiga är att flaskan är gjord av glas. Inget man släpar med sig i handväskan för en fuktdusch efter lunchrasten.

Brume de Beauté Glow Hydrating Mist från Gucci kostar 700 kr/80 ml och även den finns endast på Åhléns.

Handväskvänlig settingspray

En settingspray som däremot är en stjärna i handväskan är Givenchys exklusiva Prep & Set Glow från baskollektionen Prisme Libre. Den kommer i en ultralätt metallflaska och är enda i gänget här som ger dig skydd i solen. Du får dessutom ett rejält högt SPF, hela 45. Därför är den utmärkt som påfyllare under dagen. Som setting spray klarar den sig bra även om den ej når upp till den klass Gucci och Idun håller. Den kommer ut som en drömmig mist men har lite mjölkig konsistens som lägger sig nästan klumpigt. Initialt upplevs den faktiskt en smula klibbig. På bara någon minut har den dock förvandlats till len yta med massa lyster. Absolut mest lyster av alla. Därför är tipset att försöka undvika att få den i håret för att inte det snabbt ska se rätt smörigt ut. Efter en timme färgar den av sig minimalt men i hög värme blev även denna lite flytande. Till skillnad mot ovan nämnda höll den dock pigmenten fint. Doftar milt blommigt.

Prisme Libre Prep & Set Glow Mist från Givenchy kostar 570 kr/70 ml och den finns exklusivt på Åhléns.

Settingspray med fjäderlätt landning

Här har du den skönaste misten av alla. Morphes settingspray är superlätt på huden och det känns inte alls blött efter att man använt den. Men den färgade av sig ganska mycket på fingertestet och under värme och luft blev finishen synbart ojämn. Trots det var den rätt svår att tvätta av. Det som började bra blev tyvärr ingen hit i slutändan. Varningen på flaskan känns också lite vansklig – ”ha inte denna i värme för då kan den explodera”…. Det är inte laddat med hudvårdande ingredienser där inne.

Continuous Setting Mist från Morphe kostar 190 kr/79,4 g och den hittar du hos Kicks.

Många settingsprays kan dubbla som primers men har inte fullt lika bra utjämnande effekt, inte heller samma sugeffekt på foundation. Nyfiken på vilka favoritprimers jag har? Du kan läsa om några av dem här.

Nyfiken på fler samma lika? Kika här.

Affiliate-förklaring

Det här inlägget innehåller affiliatelänkar. Vissa av dem ger några ören till mig om du klickar på dem, andra ger mig några procent av summan om du klickar och sedan handlar något. Det här är ett sätt att få tillbaka lite av det jag lägger ner på bloggen och det jag investerat i den då det inte finns någon annan bakom än jag själv. Har du några frågor om affiliates, eller annonslänkar som det också heter, skriv gärna i kommentarerna.

14

Detta inlägg har 6 kommentarer

 1. Anki

  Hej,
  Nyfiken: kan du jämföra Iduns mist med Urban Decay All Nighter Makeup Setting Spray?
  Hälsar Anki

  1. Jessica Blockström

   Hej Anki,
   Min uppfattning är att Iduns är mer hudvårdande än All nighter medan den senare har lite bättre setting spray-effekt. Allra bäst på att fästa makeup tycker jag dock att Milk Makeups variant är.

 2. Sabina

  Jag har däremot läst att Morphe är en mist som gör att allt smälter ihop på ett fint och bra sätt, och att man efter det tar en setting spray som tex Urban decay för att sätta allt så det håller.

  1. Jessica Blockström

   Hej Sabina, Det var nytt för mig att man behöver ytterligare en produkt, det får jag helt enkelt kolla upp. Jag tänker dock att båda dessa fungerar så att de får basen att gå ihop.Men även en vanlig ansiktsmist kan ju faktiskt göra så, t ex om man tycker det blivit lite pudrigt. Dock har inte en fuktspray några fästande egenskaper som en formulerad setting spray. Har du testat?

 3. Sabina

  Ja det var det jag läste, att Morphe misten gör att puder produkter smälter ihop med övrigt smink bättre.
  Nej jag har inte testat faktiskt. Kan man säga att Morphe är mer av en fukt spray då?

  1. Jessica Blockström

   Det skulle jag inte säga. Om jag inte minns fel är det väldigt lite hudvårdande ingredienser i den. Så mer klassisk setting spray.

Lämna ett svar

Jessica Blockström

jessicablockstrom@gmail.com

ARKIV
Kategorier
Sök

©2023 Site design and maintenance by RMCK Aktiebolag. All rights reserved.