Jessica Blockström

Oldie but goldie special – bästa serum alla tider

*Inlägget innehåller reklam för serum genom annonslänk till Bangerhead, Eleven, Lyko och Skincity.*

Om det finns ett steg i rutinen som känns lite viktigare än alla de andra så är det att få på serum. Här kan du skräddarsy vilka effekter du vill ha efter hudens behov just nu. Serum är din mest koncentrerade, kraftfulla och avancerade produkt. Värt att lägga några extra kronor på även om det idag finns trevliga serum även bland mer plånboksvänliga märken. Nu under Black Week när många webbshoppar har bra rabatter tycker jag det kan vara ett smart tillfälle att slå till.* Jag har testat en hel del serum under åren och det finns de som sticker ut, produkter jag ofta återkommer till. Om du frågar mig vilka som är bäst – då är detta gänget som ploppar upp i huvudet.

Smart formulerat serum med C-vitamin

serum med c-vitamin

Det här mjölkiga serumet innehåller en mix av olika C-vitaminer tillsammans med peptider, mjölksyra och chiafrö-olja. Jag tänker inte ge mig in i en förklaring hur dessa samverkar men tydligen gör de ett bra jobb för min hy mår så fint av detta. Det får en klarare ton, härlig lyster och mjukare känsla. Jag hade inga problem att tåla formulan, vissa C-vitamin serum tycker jag kan kännas stickiga och irriterande. Detta är bara så skönt. Och bra. Jag har använt upp två flaskor och det vill inte säga lite för en skönhetsredaktör.

BioLumin C från Dermalogica kostar vanligtvis 985 kr/30 ml men finns just nu för fint pris på Bangerhead.

Serum som gör mirakel på natten

serum som gör huden fin på natten

Det var Lina ”makeupbylina” Ekh som tipsade mig om att pröva Dr Sturms lätta och doftfria Night Serum. Jag hade gjort ett snabbtest på några dagar men var inte superimpad. Lina brukar dock ha riktigt bra koll så det fick bli en längre sejour. Det är jag glad för, plötsligt märkte jag att huden blev på ett strålande humör. Den kändes lugnare, starkare, jämnare i tonen och med mindre rodnader. Jag vaknade på morgonen till en fräschare spegelbild helt enkelt. På INCI finns extrakt från senna och tistel, betaglukan, glycerin, hyaluronsyra, plankton, magnesium och fermenterad portlak. Detta serum passar alla hudtyper, både torra och feta, med känslig hy och med acne. Nästan oförskämt dyrt men mycket välkomponerat.

Night Serum från Dr Barbara Sturm kostar vanligtvis 3179 kr/30 ml men finns just nu med många hundralappars rabatt hos Bangerhead.

Retinolserum extra allt

Medik8 är bra på väldigt mycket när det gäller hudvård, hos det brittiska märket har jag hittat flera favoritprodukter. Ett område de dessutom excellerar i är när det gäller att formulera bra retinol, både serum och ansiktskrämer. Deras Crystal Retinal 3 är otroligt smart, en föregångare när det kommer till A-vitamin då den retinolvariant man använt (retinaldehyd) bara behöver omvandlas en gång för att bli till retinsyra, det som gör grejen i huden. Därför tycker jag det är ett serum för dig som redan är van vid att använda retinol. Om du är nybörjare är denna toppen, väldigt lätt att använda dessutom och bra start. Förutom retinaldehyd innehåller den också olika varianter av hyaluronsyra. När skinfluencern Lina ”glowaddictions” gjorde sitt stora och ambitiösa test av retinolprodukter fick Medik8s krämiga serum toppbetyg. Du kan läsa om det här. 

Crystal Retinal 3 Serum från Medik8 kostar 755 kr/30 ml en vanlig vecka men finns just nu på Skincity med en rejäl rabatt.

Lugnande fuktserumdroppar

 

 

Varje gång min hy börjar törsta efter fukt så är detta det första serum jag tänker på. Det fina är att formulan dock inte bara ger fukt. Det här var en av de första produkterna som lyfte fram att den innehåller niacinamid. Här finns också lipider och olja från havre (som har fin lugnande effekt). Alla jag känner som testat denna, inklusive ett koppel av skönhetsredaktörer, vittnar om att huden bara mår bättre och bättre och bättre ju längre man använder Hydration Serum. Den stärker hudens viktiga barriär, motverkar inflammationer och minskar porer. Och den ökar hudens egen produktion av hyaluronsyra. Du kan stoppa in den oavsett vilken rutin du har och den fungerar väldigt fint ihop med både C-vitamin och retinol. Den här hudvårdsfavoriten är dessutom toppen även till en mycket känslig hy.

Hydration Serum från Verso kostar egentligen 850 kr/30 ml men finns idag för några hundralappar billigare hos Seth & Sally (30%) och resten av Black Week på Skincity för nästan samma (25 %).

Budgetserum mot blemmor

Om du har en tonåring som är sugen på att testa lite mer hudvård än bara rengöring och fuktcreme så är detta serum en riktig toppenprodukt. Formula motverkar både plitor och pormaskar med sin smarta mix av niacinamid och zink. Hudtonen blir fräschare och klarare också. Det är enkelt att använda, behagligt på huden och kostar mindre än en hundring. Om jag fortfarande hade haft min jobbiga tonårshud hade det funnits på min hylla. Men visst kan man ha detta även med mogen hy. Ett tips är att jobba med det om du får finnar vid mens, då kan detta vara perfekt att preppa huden med någon vecka innan utbrotten brukar dyka upp.

Niacinamide 10 % + Zink 1 % från the Ordinary kostar 89 pickadorer för 30 ml och det är ett sådant kap att man faktiskt inte inkluderat det i rabatterna på Black Week. Du hittar det på Lyko.

Klassiskt allt i allo-serum

Ett säkert kort på att något är väldigt poppis är att det får ett smeknamn eller förkortas på något sätt. Säg ANR till en hudvårdsälskare och de allra flesta vet vad du pratar om. Estée Lauders kultserum Advanced Night Repair har funnits så länge jag jobbat som skönhetsredaktör. Första gången det lanserades var 1982!! Det fina är att man hela tiden uppdaterat formulan med den hetaste teknologin och de mest relevanta ingredienser, jag tror man är inne på fjärde versionen nu. Man har också patent på den senaste innovationen till 2033. Trots att det har några år på nacken så är ANR därför fortfarande ett modernt serum som både är skönt, gör mycket gott och fungerar för de allra flesta hudtyper. På INCI hittar du allt från hyaluronsyra och probiotika till tripeptider, jästextrakt och algextrakt. Och en hel del annat fint.

Advanced Night Repair från Estée Lauder kostar vanligtvis 880 kr/30 ml och finns även i både 50 och 70-ml flaskor. Du hittar alla storlekar hos Lyko som just nu har 20 % rabatt.

Mjukaste lyxserum i kapsel

Ända sedan 1990 har Elizabeth Arden förgyllt hudvårdsrutinen med sina välgörande Advanced Ceramide Capsules och trots att det dykt upp nya varianter är det faktiskt ursprungsversionen med hudstärkande ceramider jag gillar allra bäst. Nåja, precis som Lauders ANR så har innehållet uppdaterats och blivit än bättre än när de först lanserades. De guldglänsande godingarna är smarta på så många sätt. Du får perfekta engångs-doser att arbeta med (räcker till ett helt italienskt ansikte, dvs från hårfästet och ner till naveln), innehållet skyddas från luft och sol vilket håller ingredienserna fräscha och aktiva, konserveringsmedel behövs inte och dosen kan göras mer koncentrerad. Dessutom är materialet i kapslarna biologiskt nedbrytbara och kan lösas upp i vatten. Så varför är de så bra? Den lena och lyxiga mixen gör huden sammetslen, lystrig och studsig och är perfekt om du vill slippa bli en torris i vinter. Förutom ett koppel med ceramider finns här phytosphingosine och retinyl palmitate som båda har antiinflammatoriska egenskaper och squalane som ju är en mjukgörare av rang.

Advanced Ceramide Capsules från Elizabeth Arden kostar vanligtvis ca 595 kr/30 kapslar men finns just nu för Black Week-pris hos Eleven.

Har du något serum du återkommer till igen och igen? Berätta gärna 🧡

När använder man serum?

Svaret är beroende på vilka ingredienser du har i ditt serum. C-vitamin är toppen att stoppa in i morgonrutinen då det skyddar mot fria radikaler från solljus och luftföroreningar medan retinol för det mesta fungerar bäst till kvällen. Vill du ha in niacinamid så kan det vara bra att också använda på kvällen då det går fint ihop med just retinol. Vill du ha ett serum där man på bästa sätt kombinerat det två? Läs mer här. Ceramider och serum som ger fukt är bra närsomhelst.

*Att tänka på under Black Week (och Cyber Monday osv.)

Även om många produkter är billigare den här veckan är det så viktigt att tänka igenom sina köp. Är det verkligen något du behöver och framför allt – finns pengarna? Svarar du nej på någon av dessa så tycker jag inte du ska handla nu även om priset lockar.

Affiliate-förklaring

Det här inlägget innehåller affiliatelänkar. Vissa av dem ger några ören till mig om du klickar på dem, andra ger mig några procent av summan om du klickar och sedan handlar något. Det här är ett sätt att få tillbaka lite av det jag lägger ner på bloggen och det jag investerat i den då det inte finns någon annan bakom än jag själv. Har du några frågor om affiliates, eller annonslänkar som det också heter, skriv gärna i kommentarerna.

14

Lämna ett svar

Jessica Blockström

jessicablockstrom@gmail.com

ARKIV
Kategorier
Sök

©2023 Site design and maintenance by RMCK Aktiebolag. All rights reserved.